Smile

БИБЛИОТЕКА

 ОШ " Братство јединство" Сомбор

Sajt Dečjeg odeljenja

Sajt gradske biblioteke Karlo Bjelicki

РЕЗЕНТАЦИЈА ШКОЛЕ ЛИНК

ЧАСОПИС ШКОЛСКИ БИБЛИОТЕКАР БР.11

Одржан семинар Инструктивни приступи у онлаjн настави - искуства, модели и смернице

 

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ :Основна школа „ Братство јединство" почела је са радом 1963. године са седиштем у улици Трг цара Лазара 9 у Сомбору.
Наша зграда је споменик културе високе заштите. Још давне 1894. године изграђена је за потребе образовања и васпитања при католичкој цркви. По завршетку Другог светског рата било је потребно 9 година да се школа реактивира. У почетку од 1956 - 1963. у нашој згради је била Висока учитељска школа док је данашња намена озваничена 1963.
Смештена је у центру града у непосредној близини Дечије библиотеке, народног позоришта, галерије Милан Коњовић, градског музеја, црква Светог тројства и на далеко чувене живинске пијаце.
Школа се налази у типичном сомборском крајолику међу монументалним фасадама и скрвеним двориштима.
Становници око „Братства " су грађани старог градског језгра. Школа је морала а и данас је у обавези да својим програмима и организацијом рада задовољи потребе развијеног миљеа породица углавном високо образованих родитеља а са друге стране и скромних породица или деце без родитељског старања за које је школа дужна да обезбеди услове да се развијају и напредују. Тако је „Братство" била и остала школа у којој су изражени контрасти који одређују атмосферу, карактер и циљеве.
Ученике треба збринути јако добро организованом наставом савременим училима, материјалима за рад, храном и великим избором слободних активности које ће осам година под окриљем школе омогућити сваком детету да отрије своје поље успеха и да га развије.
Те 1963. године под кровом наше школе нашло се више од 1000 ученика. Пристигли су из околних приградских насеља Ненадић, Буковац и постали наши ђаци. Број ученика је током деценија варирао од тог почетног броја до почетка шесте деценије постојања умањио се тако да наша школа данас броји 450 ученика.
веома интересантан податак да смо ми пожељна школа. родитељи са ширег простора града бирају Братство јер у нашој школи проналазе све оно што је потребно за прави развој и безбрижно детињство своје деце.
Дакле „ Братство" је школа у којој се учи са радошћу, школа у којој свако дете има своје место и потребну пажњу, школа у којој наставници раде интензивно и са љубављу.
Висока мотивисаност ученика, родитеља и наставника резултирало је успесима како на општинским такмичењима тако и на окружним и републичким нивоима такмичења. наравно издвајамо висока постигнућа из матерњих језика српског, мађарског, математике, физике, хемије, тио, рукомета....
Ово је једина двојезична градска школа где се равноправно одвијају наставе како на српском језику тако и на мађарском од првог до осмог разреда.
У нашој школи заступљени су страни језици енглески језик од 1-8. и немачки језик од 5- 8.
наравно треба истаћи да има истурено одељење на Дечијем одељењу сомборске болнице.
Први међу сомборским школама Братство је организовало целодневни боравак ученика. део дневног ритма рада школе су организовани оброци за ученике који се припремају у нашој кухињи. Традицију целодневног боравка у школи негујемо и данас под будним оком родитеља и ученика.

 

БИБЛИОТЕКА & ЛЕТОПИС

ЛИНКОВИ ЛЕКТИРЕ 1-8 РАЗРЕДА
LEKTIRA
РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ
ПОНЕДЕЉАК  8.00-14.00
УТОРАК           8.00-14.00 /СВАКИ ДРУГИ /
ПЕТАК             8.00-14.00
                               Библиотекар: Нада Љепојевић
РАДИОНИЦЕ БИБЛИОТЕКАРА:
НОВИ РАДИО СОМБОР /образовање/
ДУШКО РАДОВИЋ У ХОДНИЦИМА НАШЕ ДУШЕ
ЧАРОБНИ ЧАС У МУЗЕЈУ
СЛИКАРСКА РАДИОНИЦА
ДЕЛИЋИ НЕЗАБОРАВА НАШЕГ ГРАДА

УЗ ПЛЕС ДО ДИПЛОМЕ
ПОСЕБАН ЧАС ПОСВЕЋЕН МАЛВИНИ ХОФМАН
ПОСЕТА НОВОМ РАДИО СОМБОРУ- ОСМАЦИ
НАСТАВА ГРАЂАНСКОГ ВАСПИТАЊА У НОВОМ РАДИО СОМБОРУ
„КОЊОВИЋ" У ПОСЕТИ ОШ „БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО"
ЕМИСИЈА„ДЕЦО,ЗДРАВО" У „ БРАТСТВУ"
„У ЧИТАЊУ ЈЕ НАДА И РАДОСТ" 266/ПРВА ВЕСТ/
ЛАЗА КОСТИЋ У ПОСЕТИ ДАНУ ШКОЛЕ ОШ„ БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО" 333 /ПРВА ВЕСТ/
ОКРУГЛИ СТО „ ЈЕДНАКА А РАЗЛИЧИТА" 317 /ПРВА ВЕСТ/
ЖИВИМО И ДИШЕМО РЕЧИ 186/ПРВА ВЕСТ/
РЕАЛИЗОВАНА ЗАВРШНА ЕМИСИЈА „ДЕЦО ЗДРАВО"/МЛАДИ 15/
КОНЦЕРТ У ЖИТУ /КУЛТУРА73/

АКТУЕЛНОСТИ

8.СЕПТЕМБАР ДАН ПИСМЕНОСТИ- Обележен на часовима језика/говорне вежбе и креативне радионице на тему "Како смо учили да читамо и пишемо у Србији"/

26.СЕПТЕМБАР 2022. ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА мото "Колико језика знаш,толико вредиш"

КОЛИКО ЈЕЗИКА ЗНАШ, ТОЛИКО ВРЕДИШ

24.ОКТОБАР 2022. МЕСЕЦ БИБЛИОТЕКЕ мото " ДУШКО РАДОВИЋ У ХОДНИЦИМА НАШЕ ДУШЕ" АКЦИЈА ДШБС -Дуго путовање са  Д. Радовићем/100 год. од рођења.

ДУШКО РАДОВИЋ У ХОДНИЦИМА НАШЕ ДУШЕ

 

 

ОСНИВАЧКИ САСТАНАК ЗАПАДНОБАЧКОГ ОКРУГА

 

Оснивачки састанак Подружнице Западнобачког округа

Оснивачки састанак Подружнице Западнобачког округа ДШБС одржан је у петак 7. јуна у ОШ „Братство јединство", Трг Цара Лазара 9, Сомбор.

Састанку је присуствовало осам библиотекара, председник ДШБС-а Марко Ламбета, Зорка Исаков, руководилац Матичне службе сомборске Градске библиотеке „Карло Бијелицки" и песник Дарко Главаш.

Предложено је да се што више библиотекара учлани у ДШБС, како би наше друштво било што масовније и како би се на тај начин промовисао рад школских библиотекара, као и самог ДШБС-а и штитили интереси школских библиотекара уопште. Разговарало се о темама актуелним за просветни систем, о раду школских библиотекара, посебно о њиховом положају и стручном усавршавању, као и о потреби изједначавања броја библиотекара у основним и средњим школама. Размењивани су примери добре праксе, закључено је да су овакви састанци, као и формирање саме подружнице, неопходни и да пружају велику помоћ свим школским библиотекарима. Улога библиотекара је за најмлађе кориснике изузетно значајна, а треба препознати важност квалитета и начина пружања услуга школске библиотеке, па је акценат стављен и на потребу за већим промовисањем рада библиотекара.

Поред осталих тема, на састанку су предложени програми стручног усавршавања за школску 2018/19, Марко Ламбета је поднео Извештај са редовне годишње Скупштине ДШБС-а, презентоване су активности ДШБС-а поводом предлога о платним групама и разредима. Такође је представљен семинар за библиотекаре „Мултисензорна библиотека за све" који је одржан у Новом Саду, акције ДШБС „Читајмо гласно" и Фото-конкурс „Разгледница из школске библиотеке", као и награда „Мина Караџић" за најбољег школског библиотекара, која је подстицај за бољи просперитет професије библиотекара. Чланови подружнице такође су упознати са пропозицијама овогодишњег литерарног конкурса „Лето без бриге, проведи крај књиге".

За председника Подружнице изабрана је Нада Љепојевић, библиотекарка школе домаћина, која је представила многобројне активности које реализује у својој библиотеци. Посебно је истакла Радионице школске библиотеке, које организује током целе школске године, секције (драмску, рецитаторску, новинарску), огледне часове и посете културним установама у свом граду.

Зорка Исаков из Градске библиотеке „Карло Бијелицки", Сомбор , која руководи радом Матичне службе се љубазно одазвала позиву. У духу добре традиције обећала је сву помоћ у области информационе делатности и осталим питањима из свог делокруга рада. Такође је представила измене и допуне Анкете о библиотечком пословању Народне библиотеке Србије и позвала колеге да јој упуте своје сугестије за измене. Известила је чланове Подружнице да ће се од септембра Анкета о библиотечком пословању спроводити електронски у свим школским библиотекама.

 

О БИБЛИОТЕЦИ

 

Школска библиотека ОШ "Братство јединство" Сомбор се налази на спрату школе, недалеко од зборнице. Наша библиотека располаже фондом од око 12000 књига на српском језику и око 2000 књига на мађарском језику.

Садржи: дела из програма матерњег језика,дела из осталих предмета,сликовнице,приручну литературу, уџбенике и приручнике за све предмете као и књижевну и научно популарну литературу. Корисници библиотеке су ученици,наставници као и остали запослени у школи.Ђаци наше школе веома радо посећују библиотеку како за читање обавезно предвиђених дела школске и домаће лектире тако и књига које нису предвиђене наставним планом и програмом.Таквих књига је све више,а број деце која читају расте.

Најважнији циљ рада школске библиотеке и библиотекара је подстицање читања и развијање информационе писмености.

                                                               Библиотекар: Нада Љепојевић

 

 

Летопис можете погледати на новом сајту библиотеке:

Линкови:

БИБЛИОТЕКА & ЛЕТОПИС    

ЛЕТОПИС

Летопис је историјски жанр свесловенске књижевности, који представља временски, више или мање детаљан запис историјских догађаја. Запис догађаја сваке године посебно, у летописима обично почиње речима: „Лета…" или „У лето..." (то јест „Године… (те и те)"), одакле и потиче назив — летопис, а вештина писања летописа се назива Летописање. У Византији аналогно летописима, биле су хронике, а у западној Европи - анали. /извор ВИКИПЕДИЈА/

 

ЛЕТОПИС ОШ" БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО"СОМБОР

ШКОЛСКА 2022/23.

ЗАПОСЛЕНИ:

Директор:

Весна Бјелајац

е-маil: bratstvo.sombor@gmail.com

тел: 025/412-364

Секретар:

Снежана Врсаљковић Хеђи

тел: 025/412-364

Педагог:

Тaња Врдољак

е-маil: bratstvo.sombor@gmail.com

 Књиговодство:

Драгана Вулић

Јованка Ступар

тел: 025/421-241

 Библиотека:

Нада Љепојевић

e-mail:bratstvo.sombor@gmail.com

 

НАСТАВНИЦИ:

Наташа Главоњић, Разредна настава, 2-1

Тања Михаљчић,   Разредна настава, 2-2

Агица Видаковић Јовановић, Раредна настава, 1-1

Валерија П. Николић, Разредна настава, 1-2

Нина Беретић, Разредна настава, 2 и 3 Буковац

Сузана Кочиш, Разредна настава, 4-3

Гордана Везмар, Разредна настава, 2-1

Валерија Николић,Разредна настава, 2-2

Снежана Ивковић, Разредна настава, 4-1

Јожеф Шмит, Разредна настава, 1-3 и 3-3

Ана Кнежевић, васпитач у болничком одељењу, болничко одељење

Снежана Јовић, васпитач у продуженом боравку, боравак

Слађана Гроздановић, васпитач у продуженом боравку, боравак

Ервин Бринза, Математика, 5-3, 6-3, 7-3, 8-3 и Физика 6-3, 7-3, 8-3

Дубравка Ерцег, Српски језик, 6-1,6-2, 7-1, 7-2

Агнеш Пашти, Енглески језик, 5-1, 6-1, 6-2, 8-1, 8-2, 5-3, 6-3, 7-3, 8-3

Золтан Павић, Физичко и здравствено васпитање, 6-1, 5-3, 6-3, 7-3, 8-3

Јожеф Вилхелм, Историја и Свакодневни живот у прошлости, 5-3, 6-3, 7-3, 8-3

Кристијан Векоњ, Енглески језик, 5-2, 7-1, 7-2

Моника Векоњ, Енглески језик, 1-1, 1-2, 2, 3, 4-1 и 3 Комбиновано, 4-3, 2,3 Буковац

Ивана Војновић, Немачки језик, 5-3, 6-3, 7-3, 8-3, 5-1, 5-2, 6-2, 8-1

Снежана Милковић, Српски језик, 6-1,2,8-1,2

Горан Ђуричић, Физичко и здравствено васпитање, 5-1, 5-2, 6-2, 7-1, 7-2, 8-1, 8-2

Марија Ђерђ, Мађарски језик, 5-3, 6-3, 7-3, 8-3

Теодора Болехрадски, Српски као нематерњи, 1и3 комбиновано, 4-3, 5-3, 6-3, 7-3, 8-3

Дијана Радић, Историја, 5-1, 5-2, 6-1, 6-2,7-1, 7-2

Соња Јурковић,Физика,Техника и технологија, 7-1,2; 8-1,2; 5-1,5-2,6-1,7-1, 8-1,8-2

Јована Миљић,Математика, 5-1,2;7-1,2

Давид Чех, Техника и технологија, Информатика, 5-3;6-3;7-3, 5-3;6-3;7-3;8-3

Зоран Стојановић, Информатика, 5-1,5-2,5-1-2;6-1,6-2,6-1-2,7-1,7-2,7-1-2, 8-1,8-2

Драгана Паклединац, Хемија, 7-1,2; 8-1,2,

Оливера Лукић, Географија,5-1,2;6-1,2;7-1,2

Ендре Капитањ,Географија, 5-3;6-3;7-3;8-3

Маринко Ковачевић, Историја, 8-1,8-2

Марија Стошић, Музичка култура, 5-1,2

Мирјана Лазић, Техника и технологија, 5-1,5-2,6-1,6-2,7-1,7-2,8-1,8-2, 6-1,6-2

Славица Драгић, Биологија, 5-1,5-2,6-1

Анамарија Козаревић, Биологија, 6-2,7-1,7-2,8-1,8-2

Беата Одри Галац, Биологија, хемија, 5-3;6-3;7-3;8-3

Марија Томашевић Арсић, Музичка култура, 6-1,6-2,8-1,8-2

Петер Мраковић, Ликовна култура, 5-3,6-3,7-3,8-3 5-1,5-2,6-1,6-2,7-1,7-2,8-1,8-2

Розмери Мик, Веронаука, 1и3,4,5и6,7и8

Гизела Молнар, Веронаука, 1и3,4,5и6,7и8

Сенка Пантић, Веронаука, 1,2и4,3,5,6,7,8 Буковац

Марија Китић, Грађанско Васпитање, 5-8

Милорад Поњавић, Математика, 6-1,6-2,8-1,8-2

Анита Тепшић, Немачки језик, 7-1,7-2,2,3,4

Мелита Чувардић Немачки језик 8-2

Никола Чутура, Музичка култура, 5-3,6-3,7-3,8-3

Дејана Додек Кујунџић, Музичка култура, 7-1,7-2

Мирјана Јовановић, Географија, 8-1,8-2

 

НЕНАСТАВНО:

Злата Моравчић, сервирка

Милица Сечујски, спремачица

Терезија Бодрожић, спремачица

Сузана Секереш, спремачица

Александра Кумеркрамер, спремачица

Иванка Мијић, спремачица

Зоран Чувардић, спремач

Дејан Милошевић, домар и ложач

АКТИВНОСТИ по месецима:

СЕПТЕМБАР

8.септембар ДАН ПИСМЕНОСТИ
26.септембар ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА
ОКТОБАР
ДЕЧИЈА НЕДЕЉА од 3.до 9.10.2022.

Дечија недеља 2022, под слоганом „Шта детету треба да расте до неба!?" , биће одржана од 3. До 9. октобра у организацији Пријатеља деце Србије. Да би деца живела у подстицајном и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечијих права према међународним и домаћим позитивним прописима, неопходно је да сви друштвени актери раде заједно на подршци породици и родитељству, укључујући алтернативне облике, чиме се обезбеђује достојанствен живот и подстицај породици и деци која у њој одрастају.

У нашој школи током дечије недеље организоване су разне активности. Нижи разреди су ишли у позориште и гледали представу " Дете планете", а виши разреди су гледали филм у биоскопу " Ала је леп овај свет".

 

 

 24. октобар МЕСЕЦ БИБЛИОТЕКАРА РАДИООНИЦЕ И ЧАС  " Душко Радовић у ходницима наше д

 
 

Sva prava zadržana © Osnovna škola BRATSTVO JEDINSTVO Sombor
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor